ISBJØRNPAPPAEN
Som menneske har vi alle et dypt iboende ønske om å høre til. Likevel ender noen mennesker opp alene. ”Isbjørnpappaen” er en sterk personlig historie om et far-datter-forhold og om frykten for ensomhet.
Forestillingen hadde urpremiere 23.august ved Rosendal teater. Forestillingen ble vist som åpningsforestillingen ved teaterhuset.
”Jeg elsker deg pappa,” sier jeg.
Han ler. ”Det der forstår jeg ikke!”
”Bare for den du er!” sier jeg.
”Katja, jeg tror sånn helt ærlig at jeg aldri har forstått at noen har elsket meg. Aldri i hele livet.”
Lindeberg tar i dette stykket tak i sin egen ensomhet i møte med sin far. En far som jobbet som teaterarbeider og teaterforsker hele livet, som skrev om og forsket på samhandling i teateret. Men han – som var brennende opptatt av å møte mennesker fullt og helt fra en scene – levde selv alene og med svært få venner.
Isbjørnen er et av verdens farligste, mest kompromissløse og samtidig mest sårbare dyr. Den bor mutters alene i isødet. Isbjørnhannen kan finne på å spise barna sine. Hva gjør man hvis man har en pappa som er som en isbjørn? Og hvordan unngå å gå i samme spor, når man som voksen kjenner seg igjen i han? Kan vi leve alene, eller er det først i møte med andre vi blir til?
Lindeberg bruker i denne vakre og sterke forestillingen isbjørnlivet som bilde på sin egen ensomhet, på farens liv og sin egen vei som isbjørndatter. Hun undersøker ensomheten i et øde landskap, hvor det nærmeste er det mest krevende. Forestillingen er en kjærlighetserklæring til isbjørnpappaer, men også en undersøkelse av et av menneskets største redsler; å bli isolert og fratatt mulighet til kjærlighet og tilhørighet.
Rørende intenst og personlig teater
I salen merker man når noe virkelig står på spill, når noe av fundamental viktighet blir formidlet på en troverdig og personlig måte. I de øyeblikkene vet man at det ikke finnes noe sterkere kunstnerisk arena enn teatersalen.
August 2019, Adresseavisa, Trondheim
«Isbjørnpappaen» er ei modig, kjærleiks- og respektfylt framsyning som greier å røre oss som publikummarar. Slik understrekar Lindeberg farens mantra om det viktige ved teaterets samhandling også i møtet mellom scene og sal.
August 2019, Norsk Shakespearetidsskrift
Manus: Katja Brita Lindeberg
På scenen: Katja Brita Lindeberg
Regi: Kjersti Haugen
Scenograf: Sissel Romme
Komponist: Toni Martin Dobrzanski
Lysdesigner: Ingrid Skanke Høsøien
Produsent: Katja Brita Lindeberg Produksjoner / Emily Fischbeck Luthentun
Co-produsent: Rosendal teater
Samarbeidspartner: Turnéteatret i Trøndelag
Støttet av: Dramatikkens hus, Fritt ord, Fond for lyd og bilde, Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere, Spenn.no, Fond for frilansere, Seanse, Trøndelag fylke og Trondheim kommune
Foto og video: Alex Hinchcliffe